Het is om te huilen: de Nederlandse uienmarkt zit de komende maanden met een torenhoog overschot. Zo’n 85 tot 100 miljoen kilo uien dreigt te worden vernietigd, omdat er geen vraag naar is.
Dat wil Chayenne Wiskerke voorkomen. De 27-jarige Zeeuwse is sinds twee jaar directeur van familiebedrijf Wiskerke Onions, de grootste uienexporteur ter wereld.
Ze wil de uien verschepen naar Oost-Afrika waar een gebrek is aan voedsel, maar dat blijkt een haast onmogelijke opgave. “Ik heb de afgelopen weken onze ambassades in enkele Afrikaanse landen aangeschreven, de Wereld Handels Organisatie en het World Food Program. Maar die zien op dit moment geen mogelijkheden”, zegt Wiskerke woensdag tegenover het Financieele Dagblad.
Een van de problemen zijn de importheffingen in veel Afrikaanse landen. Lokale importeurs moeten tot 100 procent bijbetalen om Europese landbouwproducten in te voeren, en dat is simpelweg te veel.
“Een container uien met importheffing kost 15.000 dollar”, aldus Wiskerke. “Wij pleiten ervoor om de importheffing van 100 procent tijdelijk te verlagen, zeg voor enkele maanden.”
Vierde generatie
Chayenne Wiskerke is de vierde generatie van haar familie die de leiding heeft over het bedrijf. De uienhandel is in 1933 opgezet door haar overgrootvader. Toen werd er ook nog gehandeld in aardappels, maar anno 2016 richt het bedrijf zich puur op uien.
Inmiddels verscheept het familiebedrijf uien naar 95 landen, levert in Nederland exclusief aan de supermarkten van Jumbo en zet jaarlijks tussen de 40 miljoen en 60 miljoen euro om. Wiskerke Onions heeft geen bankschulden en de nettowinst van het bedrijf schommelde de afgelopen jaren tussen de 0,6 en 3,4 miljoen euro.